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requirements of the States in which they 
travel so that they do not transport tanks 
in States already requiring the 
endorsement. 

Commercial Driver’s License 
Standards; Requirements and Penalties: 
Regulatory Guidance on 49 CFR 383.5, 
Definitions 

Question: On May 9, 2011, FMCSA 
revised the definition of ‘‘tank vehicle’’ 
to include any commercial motor 
vehicle that is designed to transport any 
liquid or gaseous materials within a 
tank or tanks having an individual rated 
capacity of more than 119 gallons and 
an aggregate rated capacity of 1,000 
gallons or more that is either 
permanently or temporarily attached to 
the vehicle or the chassis. Does the new 
definition include loaded intermediate 
bulk containers (IBCs) or other tanks 
temporarily attached to a CMV? 

Guidance: Yes. The new definition is 
intended to cover (1) a vehicle 
transporting an IBC or other tank used 
for any liquid or gaseous materials, with 
an individual rated capacity of 1,000 
gallons or more that is either 
permanently or temporarily attached to 
the vehicle or chassis; or (2) a vehicle 
used to transport multiple IBCs or other 
tanks having an individual rated 
capacity of more than 119 gallons and 
an aggregate rated capacity of 1,000 
gallons or more that are permanently or 
temporarily attached to the vehicle or 
the chassis. 

Question: On May 9, 2011, FMCSA 
revised the definition of ‘‘tank vehicle.’’ 
Does the new definition cover the 
transportation of empty intermediate 
bulk containers (IBCs) or other tanks, or 
empty storage tanks? 

Guidance: No. The definition of ‘‘tank 
vehicle’’ does not cover the 
transportation of empty IBCs or other 
tanks when these containers are 
manifested as either empty or as residue 
on a bill of lading. Furthermore, the 
definition of tank vehicle does not cover 
the transportation of empty storage 
tanks that are not designed for 
transportation and have a rated capacity 
of 1,000 gallons or more, that are 
temporarily attached to a flatbed 
vehicle. 

Issued on: May 16, 2012. 

Anne S. Ferro, 
Administrator. 
[FR Doc. 2012–12692 Filed 5–23–12; 8:45 a.m.] 
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Regulatory Guidance on Entering Data 
in an Automatic On-Board Recording 
Device While Commercial Motor 
Vehicle Is in Motion 

AGENCY: Federal Motor Carrier Safety 
Administration (FMCSA), DOT. 
ACTION: Notice of regulatory guidance. 

SUMMARY: FMCSA issues regulatory 
guidance to clarify that a co-driver may 
make entries to an automatic on-board 
recording device (AOBRD) while a 
commercial motor vehicle (CMV) is in 
motion. The prohibition in 49 CFR 
395.15 against making entries to an 
AOBRD while the vehicle is in motion 
pertains only to the current driver. This 
guidance responds to recent inquiries 
from manufacturers of recording devices 
concerning updates to the duty status of 
co-drivers making the transition from 
the passenger seat to the sleeper berth 
or vice versa. 
DATES: This regulatory guidance is 
effective May 24, 2012. 
FOR FURTHER INFORMATION CONTACT: 
Thomas L. Yager, Chief, Driver and 
Carrier Operations Division, Office of 
Bus and Truck Standards and 
Operations, Federal Motor Carrier Safety 
Administration, 1200 New Jersey Ave. 
SE., Washington, DC 20590. Email: 
MCPSD@dot.gov. Phone (202) 366–4325. 
SUPPLEMENTARY INFORMATION: 

Legal Basis 
The Motor Carrier Act of 1935 

provides that ‘‘The Secretary of 
Transportation may prescribe 
requirements for (1) qualifications and 
maximum hours of service of employees 
of, and safety of operation and 
equipment of, a motor carrier; and (2) 
qualifications and maximum hours of 
service of employees of, and standards 
of equipment of, a motor private carrier, 
when needed to promote safety of 
operation’’ [49 U.S.C. 31502(b)]. 

The Motor Carrier Safety Act of 1984 
(MCSA) confers on the Secretary the 
authority to regulate drivers, motor 
carriers, and vehicle equipment. It 
requires the Secretary to prescribe safety 
standards for CMVs. At a minimum, the 
regulations must ensure that (1) CMVs 
are maintained, equipped, loaded, and 
operated safely; (2) the responsibilities 
imposed on operators of CMVs do not 
impair their ability to operate the 
vehicles safely; (3) the physical 
condition of operators of CMVs is 

adequate to enable them to operate the 
vehicles safely; and (4) the operation of 
CMVs does not have a deleterious effect 
on the physical condition of the 
operator [49 U.S.C. 31136(a)]. The Act 
also grants the Secretary broad power to 
‘‘prescribe recordkeeping and reporting 
requirements’’ and to ‘‘perform other 
acts the Secretary considers 
appropriate’’ [49 U.S.C. 31133(a)(8) and 
(10)]. 

The Administrator of FMCSA has 
been delegated the authority to carry out 
the functions vested in the Secretary by 
the Motor Carrier Act of 1935 [49 CFR 
1.73(l)] and the MCSA [§ 1.73(g)]. The 
provisions affected by this Notice of 
Regulatory Guidance are based on these 
statutes. 

Reason for This Notice 

This document adds regulatory 
guidance to clarify that a co-driver may 
make entries to an AOBRD while the 
CMV is in motion. The AOBRD 
regulation states that duty status may 
‘‘* * * be updated only when the 
commercial motor vehicle is at rest 
* * *’’ [§ 395.15(i)(2)]. However, this 
restriction pertains only to the current 
driver. This guidance is provided in 
response to recent inquiries from 
manufacturers of recording devices 
concerning updates to the duty status of 
co-drivers making the transition from 
the passenger seat to the sleeper berth 
or vice versa. 

This guidance will not contribute to 
distracted driving because the driver is 
still prohibited from making duty status 
entries in the AOBRD while driving. 

For the reasons explained above, 
FMCSA issues new Regulatory 
Guidance, Question 4 to FMCSR 
§ 395.15. 

Part 395—Hours of Service of Drivers 

Section 395.15, ‘‘Automatic On-Board 
Recording Devices’’ 

Question 4: Are automatic on-board 
recorders (AOBRDs) required to be 
designed and maintained to prevent 
team drivers in a non-driving duty 
status from making updates to their 
electronic record of duty status while 
the vehicle is in motion? 

Guidance: No. AOBRDs are required 
only to prevent updates to the electronic 
record by the person who is actually 
driving while the vehicle is in motion. 
The on-board recorder must be capable 
of recording separately each driver’s 
duty status when there is a multiple 
driver operation (49 CFR 395.15(i)(6)). 
Therefore, a system designed and 
maintained to handle multiple drivers 
would have a means for drivers to 
identify themselves and prevent the 
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current driver from making entries on 
the electronic record (except when 
registering the time the vehicle crosses 
a State boundary) until the vehicle is at 

rest. However, the system may allow a 
co-driver to log into the system at any 
time to make updates while the vehicle 
is in motion. 

Issued on: May 11, 2012. 
Anne S. Ferro, 
Administrator. 
[FR Doc. 2012–12693 Filed 5–23–12; 8:45 a.m.] 
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