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28 15 U.S.C. 78s(b)(2).
29 17 CFR 200.30–3(a)(12).
1 15 U.S.C. 78s(b)(1).
2 17 CFR 240.19b–4.

3 Securities Exchange Act Release No. 40721
(November 30, 1998).

4 15 U.S.C. 78f(c)(3)(B)

V. Conclusion

It is therefore ordered, pursuant to
Section 19(b)(2) of the Act,28 that the
proposed rule change (SR–NYSE–97–
09), as amended, is approved.

For the Commission, by the Division of
Market Regulation, pursuant to delegated
authority.29

Margaret H. McFarland,
Deputy Secretary.
[FR Doc. 98–32604 Filed 12–8–98; 8:45 am]
BILLING CODE 8010–01–M

SECURITIES AND EXCHANGE
COMMISSION

[Release No. 34–40720; File No. SR–NYSE–
98–36]

Self-Regulatory Organizations; Notice
of Filing of Proposed Rule Change by
the New York Stock Exchange, Inc. to
Amend Rule 35 (‘‘Floor Employees To
Be Registered’’) and Adopt a New
Interpretation to Rule 35

November 30, 1998.
Pursuant to Section 19(b)(1) of the

Securities Exchange Act of 1934,1
(‘‘Act’’) and Rule 19b–4 thereunder,2
notice is hereby given that on October
22, 1998, the New York Stock Exchange,
Inc. (‘‘NYSE’’ or ‘‘Exchange’’) filed with
the Securities and Exchange
Commission (‘‘SEC’’ or ‘‘Commission’’)
the proposed rule change as described
in Items I, II, and III below, which Items
have been prepared by the NYSE. The
Commission is publishing this notice to
solicit comments on the proposed rule
change from interested persons.

I. Self-Regulatory Organization’s
Statement of the Terms of Substance of
the Proposed Rule Change

The proposed rule change consists of
an amendment to Exchange Rule 35
(‘‘Floor Employees to be Registered’’)
and a new interpretation with respect to
the administration of proposed
amended Rule 35. The text of the
proposed rule is as follows. Additions
are italicized; deletions are [bracketed].

Proposed Amendments to Rule 35

Floor Employees To Be Registered

Rule 35. No employee of a member or
member organization shall be admitted to the
Floor unless he is registered with, qualified
by and approved by the Exchange, and upon
compliance of both the employer and
employee with such requirements as the
Exchange may determine.

• • • Supplementary Material

.10–.50 No Change

.60 Qualifications for Registration—Unless
otherwise determined by the Exchange, each
candidate for registration shall qualify by
meeting the training requirements and by
passing applicable qualification
examination(s) as prescribed by the
Exchange.

[.60] .70 No Change in Text

Proposed New Interpretation to Rule 35

Rule 35—Floor Employees to be Registered

/01 Unless otherwise determined by the
Exchange, all Floor employees of members or
member organizations (i.e., Trading
Assistants) shall pass the Trading Assistant
Qualification Examination (‘‘Series 25’’).

New Trading Assistant candidates must
complete three months of training, including
on-the-job and classroom training, as
prescribed by the Exchange, prior to taking
the Series 25 Examination. During the three
month training period, the Trading Assistant
candidate may perform the functions and
duties of a Trading Assistant provided that
the candidate is properly supervised.
However, a new Trading Assistant candidate
must complete required training and pass the
Series 25 Examination before functioning as
an ‘‘unsupervised’’ Trading Assistant (i.e.,
functioning without the specialized
supervision required during the training
period).

II. Self-Regulatory Organization’s
Statement of the Purpose of, and
Statutory Basis for, the Proposed Rule
Change

In its filing with the Commission, the
Exchange included statements
concerning the purpose of, and basis for,
the proposed rule change and discussed
any comments it received on the
proposed rule change. The text of these
statements may be examined at the
places specified in Item IV below and is
set forth in sections A, B, and C below.

A. Self-Regulatory Organization’s
Statement of the Purpose of, and
Statutory Basis for, the Prosed Rule
Change

1. Purpose
The purpose of the rule change is to

revise Rule 35 to require Floor
employees of members and member
organizations to satisfy prescribed
training and qualification examination
requirements before being admitted to
the Exchange Trading Floor. The
proposed rule change will also adopt a
new interpretation to Rule 35 to
implement the qualification
examination requirements for Floor
Employees.

Exchange Rule 35 dictates the terms
under which an employee of a member
or member organization may be
admitted to the Exchange Trading Floor.
Currently, the registration process for

such Floor employees i.e., Post Clerks
and Booth Clerks, also known as
Trading Assistants, consists of
submission to the Exchange of a
completed Form U–4 (‘‘Uniform
Application for Securities Industry
Registration or Transfer’’) and the
candidate’s fingerprints. Under the
proposed amendments to Rule 35, these
Trading Assistants, will have to be
qualified by taking and passing
appropriate qualification examination(s)
and by meeting prescribed training
requirements.

In order to qualify Trading Assistants,
the Exchange, in conjunction with a
committee of Exchange Members and
Trading Assistants, developed a new
qualification examination, the Trading
Assistant Qualification Examination
(‘‘Series 25 Examination’’). The Series
25 Examination will ensue that Trading
Assistants have the basic knowledge,
skills and abilities necessary to perform
the functions and carry out the
responsibilities of a Trading Assistant.
The Series 25 Examination itself is the
subject of a separate filing.3

The requirement to take and pass the
Series 25 examination in order to
qualify as a Trading Assistant will apply
to all current and prospective Trading
Assistants. The proposed new
interpretation to Rule 35 will establish
that new Trading Assistants will be
required to undergo three months of
training (including on-the-job and
prescribed classroom instruction
provided by the Exchange) prior to
taking the examination. New Trading
Assistants will not be permitted to
perform their functions without
appropriate supervision until passing
the examination. Current Trading
Assistants would have one year from
implementation of the qualification
requirement to pass the examination
and do not have to complete classroom
training. If a current Trading Assistant
fails the Series 25 examination twice,
however, he or she must complete
classroom training before retaking the
examination. The NYSE intends to
publish the new interpretation as an
Interpretation Memorandum for
inclusion in the Exchange’s
Interpretation Handbook.

2. Statutory Basis
The Exchange believes the proposed

rule change is consistent with the
requirements of Section 6(c)(3)(B) of the
Act.4 Under that Section, it is the
Exchange’s responsibility to prescribe
standards of training, experience and
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5 Id.

6 17 CFR 200.30–3(a)(12).
1 15 U.S.C. 78s(b)(1).
2 Amendment No. 1 was received on November

27, 1998, the substance of which is incorporated
into this notice. Letter from Robert Pacileo, Senior
Attorney, Regulatory Policy, PCX, to Michael
Walinskas, Deputy Director, Division of Market
Regulation, Commission, dated November 25, 1998.

3 The OptiMark System is a computerized screen-
based trading service intended for use by PCX
members and their customers to provide automatic

order formulation, matching, and execution
capabilities in the equity securities listed or traded
on the Exchange. The OptiMark System is intended
to be used in addition to the Exchange’s traditional
floor facilities to buy and sell securities on the PCX
by allowing PCX members and their customers to
submit ranges of trading interest anonymously from
their computer terminals. The OptiMark System
would then identify specific orders capable of
execution and all orders matched by the system
would be automatically executed on the Exchange.
See Exchange Act Release No. 39086 (September 17,
1997), 62 FR 50036 (September 24, 1997).

4 15 U.S.C. 78f(b).
5 15 U.S.C. 78f(b)(5).

competence for persons associated with
Exchange members and member
organizations.

In addition, under Section 6(c)(3)(B)
of the Act, 5 the Exchange may bar a
natural person from becoming a member
or person associated with a member, if
such natural person does not meet such
standards of training, experience and
competence as are prescribed by the
rules of the Exchange. Pursuant to this
statutory obligation, the Exchange has
developed an examination that will be
administered to establish that Trading
Assistants have attained specified levels
of competence and knowledge.

B. Self-Regulatory Organization’s
Statement on Burden on Competition

The Exchange believes that the
proposal does not impose any burden
on competition that is not necessary or
appropriate in furtherance of the
purposes of the Act.

C. Self-Regulatory Organization’s
Statement on Comments on the
Proposed Rule Change Received from
Members, Participants or Others

Comments were neither solicited nor
received.

III. Date of Effectiveness of the
Proposed Rule Change and Timing for
Commission Action

Within 35 days of the date of
publication of this notice in the Federal
Register or within such longer period (i)
as the Commission may designate up to
90 days of such date if it finds such
longer period to be appropriate and
publishes its reasons for so finding or
(ii) as to which the self-regulatory
organization consents, the Commission
will:

(A) By order approve the proposed
rule change, or

(B) Institute proceedings to determine
whether the proposed rule change
should be disapproved.

IV. Solicitation of Comments

Interested persons are invited to
submit written data, views and
arguments concerning the foregoing,
including whether the proposed rule
change is consistent with the Act.
Persons making written submissions
should file six copies thereof with the
Secretary, Securities and Exchange
Commission, 450 Fifth Street N.W.,
Washington, D.C. 20549. Copies of the
submission, all subsequent
amendments, all written statements
with respect to the proposed rule
change that are filed with the
Commission, and all written

communications relating to the
proposed rule change between the
Commission and any person, other than
those that may be withheld from the
public in accordance with the
provisions of 5 U.S.C. 552, will be
available for inspection and copying in
the Commission’s Public Reference
Room. Copies of the filing will also be
available for inspection and copying at
the principal office of the NYSE. All
submissions should refer to the File No.
SR–NYSE–98–36 and should be
submitted by December 30, 1998.

For the Commission, by the Division of
Market Regulation, pursuant to the delegated
authority.6

Margater H. McFarland,
Deputy Secretary.
[FR Doc. 98–32605 Filed 12–8–98; 8:45 am]
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Pursuant to Section 19(b)(1) of the

Securities Exchange Act of 1934
(‘‘Exchange Act’’ or ‘‘Act’’),1 notice is
hereby given that on November 6, 1998,
the Pacific Exchange, Inc. (‘‘PCX’’ or
‘‘Exchange’’) filed with the Securities
and Exchange Commission
(‘‘Commission’’) the proposed rule
change as described in Items I, II, and
III below, which Items have been
prepared by PCX.2 The Commission is
publishing this notice to solicit
comments on the proposed rule change
from interested persons.

I. Self-Regulatory Organization’s
Statement of the Terms of Substance of
the Proposed Rule Change

PCX is proposing to change PCX Rule
1.14(a) to reflect that Members with
Automated System Access Privileges
(‘‘ASAP’’) shall be entitled to access
OptiMark.3 Below is the text of the

proposed rule change. Proposed new
language is in italics.
* * * * *

Electronic Access Membership

¶ 3085 ‘‘Automated System Access
Privileges (ASAP)’’

Rule 1.14(a). No Change.
(1)–(2) No Change.
(3) The ASAP Member shall be

entitled to access to P/COAST, POETS,
OptiMark, and any other systems
approved by the Board of Governors;

(4)–(7) No Change.
* * * * *

II. Self-Regulatory Organization’s
Statement of the Purpose of, and
Statutory Basis for, the Proposed Rule
Change

In its filing with the Commission,
PCX included statements concerning the
purpose of and basis for the proposed
rule change and discussed any
comments it received on the proposed
rule change. The text of these statements
may be examined at the places specified
in Item IV below. PCX has prepared
summaries, set forth in Sections A, B,
and C below, of the most significant
aspects of such statements.

A. Self-Regulatory Organization’s
Statement of the Purpose of, and
Statutory Basis for, the Proposed Rule
Change

PCX proposes to amend PCX Rule
1.14(a)(3) to add OptiMark to the list of
systems approved for ASAP Members’
access. The Exchange proposes to make
this change to Rule 1.14(a)(3) to codify
that ASAP Members are entitled to
access OptiMark.

2. Statutory Basis

PCX believes the proposed rule
change is consistent with Section 6(b) 4

of the Act, in general, and furthers the
objectives of Section 6(b)(5),5 in
particular, because it is designed to
promote just and equitable principles of
trade, and to protect investors and the
public interest.
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