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Assistance, Center for Devices and
Radiological Health (HFZ–220), Food
and Drug Administration, 1350 Piccard
Dr., Rockville, MD 20850. Send one self-
addressed adhesive label to assist that
office in processing your request, or fax
your request to 301–443–8818. See the
SUPPLEMENTARY INFORMATION section for
information on electronic access to the
guidance.

Submit written comments on this
guidance to the Dockets Management
Branch (HFA–305), Food and Drug
Administration, 5630 Fishers Lane, rm.
1061, Rockville, MD 20852.
FOR FURTHER INFORMATION CONTACT:
Steward Crumpler, Center for Devices
and Radiological Health (HFZ–340),
Food and Drug Administration, 9200
Corporate Blvd., Rockville, MD 20850,
301–594–4659.
SUPPLEMENTARY INFORMATION:

I. Background

FDA is announcing the availability of
a document entitled‘‘ Guidance on the
Performance Standard for Electrode
Lead Wires and Patient Cables.’’ This
guidance document addresses the
implementation of the Performance
Standard for Electrode Lead Wires and
Patient Cables. This standard was issued
to address the electrocution hazard
posed by unprotected patient electrical
connectors. Since May 11, 1998,
electrode lead wires or patient cables
intended for use with any of the
following devices have been required to
comply with the standard:

1. Breathing frequency monitors,
2. Ventilatory effort monitors (Apnea

detectors),
3. Electrocardiographs (ECG’s),
4. Radio frequency physiological

signal transmitters and receivers,
5. Cardiac monitors,
6. Electrocardiograph electrodes

(including pre-wired ECG electrodes),
7. Patient transducer and electrode

cables (including connectors),
8. Medical magnetic tape recorders

(e.g. Holter monitors),
9. Arrhythmia detectors and alarms,
10. Telephone Electrocardiograph

transmitters and receivers.
Manufacturers and users have an

additional 2 years to prepare for the
second phase of implementation of the
standard. Beginning on May 9, 2000,
any electrode lead wire or patient cable
lead intended for use with any medical
device must comply with the standard.

The performance standard
incorporates the specific requirements
of international standard, IEC–60601,
clause 56.3(c), which requires leads to
be constructed in such a manner as to
preclude patient contact with hazardous

voltages or, for certain devices, contact
with electrical ground. Design changes
and labeling changes need to be
considered by manufacturers and
importers of the devices referenced
previously.

Adapters can be used to convert
devices already in the marketplace so
they can accept electrode wires and
patient cables that comply with the new
performance standard.

This guidance document represents
the agency’s current thinking on the
performance standard for electrode lead
wires and patient cables. It does not
create or confer any rights for or on any
person and does not operate to bind
FDA or the public. An alternative
approach may be used if such approach
satisfies the applicable statute,
regulations, or both. The agency has
adopted good guidance practices
(GGP’s) (62 FR 8961, February 27, 1997),
which set forth the agency’s policy for
the development, issuance and use of
guidance documents. This is a Level 1
guidance document in accordance with
the GGP’s. The guidance document was
made available on the World Wide Web
(WWW) in March 1998 in order to
provide guidance before the May 11,
1998, effective date of the first phase of
implementation. Due to the risk of
serious injury or death associated with
the use of unprotected electrode leads
and patient cables, this guidance is
being implemented while the agency
receives public input.

II. Comments
Interested persons may, on or before

October 27, 1998, submit to the Dockets
Management Branch (address above)
written comments regarding this
guidance document. Two copies of any
comments are to be submitted, except
that individuals may submit one copy.
Comments are to be identified with the
docket number found in brackets in the
heading of this document. The guidance
document and received comments may
be seen in the Dockets Management
Branch between 9 a.m. and 4 p.m.,
Monday through Friday.

III. Electronic Access
In order to receive the ‘‘Guidance on

the Performance Standard for Electrode
Lead Wires and Patient Cables’’ via your
fax machine, call the CDRH Facts-On-
Demand (FOD) system at 800–899–0381
or 301–827–0111 from a touch-tone
telephone. At the first voice prompt
press 1 to access DSMA Facts, at second
voice prompt press 2, and then enter the
document number (1197) followed by
the pound sign (#). Then follow the
remaining voice prompts to complete
your request.

Persons interested in obtaining a copy
of the guidance may also do so using the
WWW. The Center for Devices and
Radiological Health (CDRH) maintains
an entry on the WWW for easy access
to information including text, graphics,
and files that may be downloaded to a
personal computer with access to the
Web. Updated on a regular basis, the
CDRH home page includes the
‘‘Guidance on the Performance Standard
for Electrode Lead Wires and Patient
Cables,’’ device safety alerts, Federal
Register reprints, information on
premarket submissions (including lists
of approved applications and
manufacturers’ addresses), small
manufacturers’ assistance, information
on video conferencing and electronic
submissions, mammography matters,
and other device-oriented information.
The CDRH home page may be accessed
at ‘‘http://ww.fda.gov/cdrh’’.

A text-only version of the CDRH Web
site is also available from a computer or
VT–100 compatible terminal by dialing
800–222–0185 (terminal settings are 8/
1/N). Once the modem answers, press
Enter several times and then select
menu choice 1: FDA BULLETIN BOARD
SERVICE. From there follow
instructions for logging in, and at the
BBS TOPICS PAGE, arrow down to the
FDA home page (do not select the first
CDRH entry). Then select Medical
Devices and Radiological Health. From
there select CENTER FOR DEVICES
AND RADIOLOGICAL HEALTH for
general information, or arrow down for
specific topics.

Dated: July 17, 1998.
D.B. Burlington,
Director, Center for Devices and Radiological
Health.
[FR Doc. 98–20240 Filed 7–28–98; 8:45 am]
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SUMMARY: This notice, in accordance
with section 1153(i) of the Social
Security Act, gives at least 6 months’
advance notice of the expiration dates of
contracts with out-of-State Utilization
and Quality Control Peer Review
Organizations. It also specifies the
period of time in which in-State
organizations may submit a statement of
interest so that they may be eligible to
compete for these contracts.
DATES: Written statements of interest
must be received at the address
specified no later than 5 p.m. EST,
August 28, 1998. Due to staffing and
resource limitations, we cannot accept
statements submitted by facsimile (FAX)
transmission.
ADDRESSES: Statements of interest must
be submitted to the—Health Care
Financing Administration, Acquisitions
and Grants Groups, OICS, Attn.: Edward
L. Hughes, 7500 Security Boulevard,
Mail Stop C2–21–15, Baltimore,
Maryland 21244–1850.
FOR FURTHER INFORMATION CONTACT: Udo
Nwachukwu, (410) 786–7234.
SUPPLEMENTARY INFORMATION:

I. Background
The Peer Review Improvement Act of

1982 (title I, subtitle C of the Tax Equity
and Fiscal Responsibility Act of 1982
(TEFRA), Pub. L. 97–248) amended Part
B of title XI of the Social Security Act
(the Act) by establishing the Utilization
and Quality Peer Review Organization
(PRO) program.

PROs currently review certain health
care services furnished under title XVIII
of the Act (Medicare) and under certain
other Federal programs to determine
whether those services are reasonable,
medically necessary, furnished in the
appropriate setting, and are of a quality
that meets professionally-recognized
standards. PRO activities are a part of
the Health Care Quality Improvement
Program (HCQIP), a program which
supports our mission to ensure health
care security for our beneficiaries. The
HCQIP rests on the belief that a plan’s,
provider’s, or practitioner’s own
internal quality management system is
key to good performance. The HCQIP is
carried out locally by the PRO in each
State. Under the HCQIP, PROs provide
critical tools (for example, quality
indicators and information) for plans,
providers, and practitioners to improve
the quality of care furnished to
Medicare beneficiaries. The Congress
created the PRO program in order to
redirect, simplify, and enhance the cost-
effectiveness and efficiency of the peer
review process.

In June 1984, we began awarding
contracts to PROs. We currently

maintain 53 PRO contracts with
organizations that provide medical
review activities for the 50 United
States, the District of Columbia, Puerto
Rico, and the Virgin Islands. The
organizations that are eligible to
contract as PROs have satisfactorily
demonstrated that they are either
physician-sponsored or physician-
access organizations in accordance with
sections 1152 and 1153 of the Act and
our regulations at 42 CFR 462.102 and
462.103. A physician-sponsored
organization is one that is both
composed of a substantial number of the
licensed doctors of medicine or
osteopathy practicing medicine or
surgery in the respective review area
and is representative of the physicians
practicing in the review area. A
physician-access organization is one
that has available to it, by arrangement
or otherwise, the services of a sufficient
number of licensed doctors of medicine
or osteopathy practicing medicine or
surgery in the review area to ensure
adequate peer review of the services
furnished by the various medical
specialties and subspecialties. In
addition, the organization must not be a
health care facility, health care facility
association, or a health care facility
affiliate, and must have a consumer
representative on its governing board.

The Omnibus Budget Reconciliation
Act of 1987 (Pub. L. 100–203) amended
section 1153 of the Act by adding new
paragraph (i) that prohibits the Secretary
from renewing the contract of any PRO
that is not an in-State organization
without first publishing in the Federal
Register a notice announcing when the
contract will expire. This notice must be
published no later than 6 months before
the date the contract expires and must
specify the period of time during which
an in-State organization may submit a
proposal for the contract. If one or more
qualified in-State organizations submit a
proposal within the specified period of
time, we may not automatically renew
the contract on a noncompetitive basis,
but must instead provide for
competition for the contract in the same
manner used for a new contract. An in-
State organization is defined as an
organization that has its primary place
of business in the State in which review
will be conducted (or, that is owned by
a parent corporation, the headquarters
of which is located in that State).

There are currently 13 PRO contracts
with entities that do not meet the
statutory definition of an in-State
organization. The areas affected for
purposes of this notice and their
respective expiration dates are as
follows:

Delaware—March 31, 1999
Illinois—March 31, 1999
Kentucky—March 31, 1999
Nevada—March 31, 1999
Vermont—March 31, 1999
Wyoming—March 31, 1999
Alaska—June 30, 1999
District of Columbia—June 30, 1999
Idaho—June 30, 1999
Maine—June 30, 1999
Hawaii—September 30, 1999
Nebraska—September 30, 1999
South Carolina—September 30, 1999

II. Provisions of the Notice

This notice announces the scheduled
expiration dates of the current contracts
between us and the out-of-State PROs
responsible for review in the areas
mentioned above.

Interested in-State organizations may
submit statements of interest to be the
PRO for these States. We must receive
the statements no later than August 28,
1998, and, in its statement of interest,
the organization must furnish materials
that demonstrate that it meets the
definition of an in-State organization.
Specifically, the organization must have
its primary place of business in the State
in which review will be conducted or be
a subsidiary of a parent corporation,
whose headquarters is located in that
State. In its statement, each interested
organization must further demonstrate
that it meets the following requirements:

A. Be Either a Physician-Sponsored or a
Physician-Access Organization

1. Physician-Sponsored Organization

a. The organization must be composed
of a substantial number of the licensed
doctors of medicine and osteopathy
practicing medicine or surgery in the
review area, and be representative of the
physicians practicing in the review area.

b. The organization must not be a
health care facility, health care facility
association, or health care facility
affiliate.

c. In order to meet the substantial
number requirement of A.1.a., an
organization must be composed of at
least 10 percent of the licensed doctors
of medicine and osteopathy practicing
medicine or surgery in the review area.
In order to meet the representation
requirement of A.1.a., an organization
must state and have documentation in
its files demonstrating that it is
composed of at least 20 percent of the
licensed doctors of medicine and
osteopathy practicing medicine or
surgery in the review area. Alternately,
if the organization does not demonstrate
that it is composed of at least 20 percent
of the licensed doctors of medicine and
osteopathy practicing medicine or
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surgery in the review area, the
organization must demonstrate in its
statement of interest through letters of
support from physicians or physician
organizations, or through other means,
that it is representative of the area
physicians.

2. Physician-Access Organization
a. The organization must have

available to it, by arrangement or
otherwise, the services of a sufficient
number of licensed doctors of medicine
or osteopathy practicing medicine or
surgery in the review area to ensure
adequate peer review of the services
provided by the various medical
specialties and subspecialties.

b. The organization must not be a
health facility, health care facility
association, or health care facility
affiliate.

c. An organization meets the
requirements of A.2.a. if it demonstrates
that it has available to it at least one
physician in every generally recognized
specialty; and has an arrangement or
arrangements with physicians under
which the physicians would conduct
review for the organization.

B. Have at Least one Individual who is
a Representative of Consumers on its
Governing Board

If one or more organizations meet the
above requirements in a PRO area and
submit statements of interest in
accordance with this notice, we will
consider those organizations to be
potential sources for the 13 contracts
upon their expiration. These
organizations will be entitled to
participate in a full and open
competition for the PRO contract to
provide medical review services.

III. Information Collection
Requirements

This notice contains information
collection requirements that have been
approved by the Office of Management
and Budget (OMB) under the authority
of the Paperwork Reduction Act of 1995
(44 U.S.C. Chapter 35) and assigned
OMB Control Number 0938–0526.

Authority: Section 1153 of the Social
Security Act (42 U.S.C. 1320c–2).
(Catalog of Federal Domestic Assistance
Program No. 93.773, Medicare—Hospital
Insurance Program; and No. 93.774,
Medicare—Supplementary Medical
Insurance Program)

Dated: June 1, 1998.
Nancy-Ann Min Deparle,
Administrator, Health Care Financing
Administration.
[FR Doc. 98–20253 Filed 7–28–98; 8:45 am]
BILLING CODE 4120–01–P

DEPARTMENT OF HEALTH AND
HUMAN SERVICES

National Institutes of Health

National Institute of Child Health and
Human Development; Notice of Closed
Meeting

Pursuant to section 10(d) of the
Federal Advisory Committee Act, as
amended (5 U.S.C. Appendix 2), notice
is hereby given of the following
meeting.

The meeting will be closed to the
public in accordance with the
provisions set forth in sections
552b(c)(4) and 552b(c)(6), Title 5 U.S.C.,
as amended. The grant applications and
the discussions could disclose
confidential trade secrets or commercial
property such as patentable material,
and personal information concerning
individuals associated with the grant
applications, the disclosure of which
would constitute a clearly unwarranted
invasion of personal privacy.

Name of Committee: National Institute of
Child Health and Human Development,
Special Emphasis Panel Health Services
Research and Intervention in Safe
Motherhood in Rural Balochistan, Pakistan.

Date: August 11, 1998.
Time: 12:00 PM to 5:30 PM.
Agenda: To review and evaluate grant

applications.
Place: 6100 Executive Blvd., Room 5E01,

Rockville, MD 20852.
Contact Person: Hameed Khan, PHD,

Scientific Review Administrator, Division of
Scientific Review, National Institute of Child
Health and Human Development, National
Institutes of Health, 6100 Executive Blvd.,
Room 5E01, Bethesda, MD 20892, (301) 496–
1485.

This notice is being published less than 15
days prior to the meeting due to the timing
limitations imposed by the review and
funding cycle.

(Catalogue of Federal Domestic Assistance
Program Nos. 93.865, Research for Mothers
and Children; 93.864, Population Research;
93.929, Center for Medical Rehabilitation
Research; 93.209, Contraception and
Infertility Loan Repayment Program, National
Institutes of Health, HHS).

Dated: July 22, 1998.

LaVerne Y. Stringfield,
Committee Management Officer, NIH.
[FR Doc. 98–20273 Filed 7–28–98; 8:45 am]

BILLING CODE 4140–01–M

DEPARTMENT OF HEALTH AND
HUMAN SERVICES

National Institutes of Health

National Institute of Child Health and
Human Development; Notice of Closed
Meeting

Pursuant to section 10(d) of the
Federal Advisory Committee Act, as
amended (5 U.S.C. Appendix 2), notice
is hereby given of the following
meeting.

The meeting will be closed to the
public in accordance with the
provisions set forth in sections
552b(c)(4) and 552b(c)(6), Title 5 U.S.C.,
as amended. The grant applications and
the discussions could disclose
confidential trade secrets or commercial
property such as patentable material,
and personal information concerning
individuals associated with the grant
applications, the disclosure of which
would constitute a clearly unwarranted
invasion of personal privacy.

Name of Committee: National Institute of
Child Health and Human Development,
Special Emphasis Panel, The Effects of
Swimming Lessons on the Risk of Drowning
Among Children Ages 1–5 Years.

Date: August 24, 1998.
Time: 1:00 PM to 5:30 PM.
Agenda: To review and evaluate grant

applications.
Place: 6100 Executive Blvd., Room 5E01

Rockville, MD 20852.
Contact Person: Hameed Khan, PHD,

Scientific Review Administrator, Division of
Scientific Review, National Institute of Child
Health and Human Development, National
Institutes of Health, 6100 Executive Blvd.,
Room 5E01, Bethesda, MD 20892, (301) 496–
1485.
(Catalogue of Federal Domestic Assistance
Program Nos. 93.864, Population Research;
93.865, Research for Mothers and Children;
93.929. Center for Medical Rehabilitation
Research; 93.209, Contraception and
Infertility Loan Repayment Program, National
Institutes of Health, HHS)

Dated: July 22, 1998.
LaVerne Y. Stringfield,
Committee Management Officer, NIH.
[FR Doc. 98–20274 Filed 7–28–98; 8:45 am]
BILLING CODE 4140–01–M

DEPARTMENT OF HEALTH AND
HUMAN SERVICES

National Institutes of Health

National Institute of Diabetes and
Digestive and Kidney Diseases; Notice
of Closed Meeting

Pursuant to section 10(d) of the
Federal Advisory Committee Act, as
amended (5 U.S.C. Appendix 2), notice
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