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DEPARTMENT OF EDUCATION

Part A of Title I of the Elementary and
Secondary Education Act of 1965

AGENCY: Department of Education.
ACTION: Notice of Interpretation.

SUMMARY: The Assistant Secretary for
Elementary and Secondary Education
interprets section 1112(c)(1)(H) of Title
I of the Elementary and Secondary
Education Act of 1965 to permit a local
educational agency (LEA) providing
early childhood development services
under Title I, Part A prior to January 1,
1998 to comply with either § 1304.21 of
the revised Head Start performance
standards (published in final elsewhere
in this issue of the Federal Register) or
the current Head Start performance
standards in 45 CFR 1304.2–1—1304.2–
3 (1995). This interpretation is needed
because section 1112(c)(1)(H) of Title I
requires an LEA providing early
childhood development services to
comply with Head Start performance
standards beginning with fiscal year
1997 funds for use in the 1997–98
school year. However, the newly revised
Head Start performance standards,
including § 1304.21, will not take effect
until January 1, 1998.
FOR FURTHER INFORMATION CONTACT:
Mary Jean LeTendre, Director,
Compensatory Education Programs,
Office of Elementary and Secondary
Education, U.S. Department of
Education, 600 Independence Avenue,
SW (Portals Building, Room 4400),
Washington, D.C. 20202–6132.
Telephone (202) 260–0826. Individuals
who use a telecommunications device
for the deaf (TDD) may call the Federal
Information Relay Service (FIRS) at 1–
800–877–8339 between 8 a.m. and 8
p.m., Eastern time, Monday through
Friday.
SUPPLEMENTARY INFORMATION: Section
1112(c)(1)(H) of Title I of the Elementary
and Secondary Education Act of 1965
requires a local educational agency
(LEA) to assure in its Title I, Part A plan
that, beginning in fiscal year 1997, if the
LEA ‘‘chooses to use [Part A funds] to
provide early childhood development
services to low-income children below
the age of compulsory school
attendance, [the LEA will] ensure that
such services comply with the

performance standards established
under section 641A(a) of the Head Start
Act or under section 651 of such Act, as
such section 651 was in effect on the
day preceding the date of enactment of
the Human Services Amendments of
1994.’’ Section 1112(c)(3) of Title I
exempts an LEA from complying with
Head Start performance standards if it is
using Title I, Part A funds to operate a
preschool program using the Even Start
model or to expand its Even Start
program.

On April 22, 1996, pursuant to the
Head Start Act Amendments of 1994,
the Associate Commissioner of the Head
Start Bureau, Administration for
Children, Youth and Families, U.S.
Department of Health and Human
Services, published proposed
regulations revising the Head Start
performance standards (61 FR 17754–
17792). At the same time, the Assistant
Secretary for Elementary and Secondary
Education, U.S. Department of
Education (Assistant Secretary),
published a notice of interpretation (61
FR 17794–17795) in which he indicated
that, to meet the requirement in section
1112(c)(1)(H) of Title I, an LEA
providing early childhood development
services must comply with the proposed
Head Start standards in § 1304.21—
Education and Early Childhood
Development.

Section 1304.21 is published in final
elsewhere in this issue of the Federal
Register. Consistent with the Assistant
Secretary’s prior notice of
interpretation, the performance
standards in that section apply to early
childhood development services under
Title I, Part A. Cross-references in
§ 1304.21 to other sections of the Head
Start performance standards do not
make those sections applicable to early
childhood development services under
Title I, Part A.

As the preamble of the final Head
Start performance standards indicates,
those standards, including § 1304.21,
will take effect on January 1, 1998. The
Associate Commissioner of the Head
Start Bureau selected this date in
response to comments from Head Start
grantees that sufficient lead time was
needed to implement changes
necessitated by the revised performance
standards. Section 1112(c)(1)(H) of Title

I, however, requires an LEA to comply
with Head Start performance standards
beginning with fiscal year 1997 Title I,
Part A funds—that is, funds
appropriated for use in the 1997–98
school year. Thus, an LEA would have
to comply with Head Start performance
standards before the newly revised
§ 1304.21 takes effect.

To afford maximum flexibility to
LEAs in designing and implementing
early childhood development services
under Title I, Part A during the 1997–
98 school year, the Assistant Secretary
offers the following interpretation of
section 1112(c)(1)(H) of Title I.
Although § 1304.21 will not be effective
until January 1, 1998, an LEA that
complies with the performance
standards in that section in providing
early childhood development services
under Title I, Part A prior to January 1,
1998 will satisfy the requirement in
section 1112(c)(1)(H) of Title I. In the
alternative, during the 1997–98 school
year, an LEA may comply with the
comparable current Head Start
performance standards that will remain
in effect until January 1, 1998. Those
comparable standards are contained in
45 CFR 1304.2–1—1304.2–3 (1995).

Waiver of Rulemaking

In accordance with the
Administrative Procedure Act (APA) (5
U.S.C. 553), it is the practice of the
Secretary to offer interested parties the
opportunity to comment on proposed
rules. However, under section 553(b)(A)
of the APA, the Secretary is not required
to offer the public an opportunity to
comment on an interpretive rule that
merely advises the public of the
Department’s construction of a statute
that it administers. Because this notice
concerns an interpretation with respect
to section 1112(c)(1)(H) of Title I, public
comment, pursuant to 5 U.S.C.
553(b)(A), is unnecessary.
(Catalog of Federal Domestic Assistance
Number 84.010, Improving Programs
Operated by Local Educational Agencies)

Dated: October 28, 1996.
Gerald N. Tirozzi,
Assistant Secretary for Elementary and
Secondary Education.
[FR Doc. 96–28135 Filed 11–4–96; 8:45 am]
BILLING CODE 4000–01–M


		Superintendent of Documents
	2023-05-06T14:22:12-0400
	Government Publishing Office, Washington, DC 20401
	Government Publishing Office
	Government Publishing Office attests that this document has not been altered since it was disseminated by Government Publishing Office




